Hoe het werkt (lang)

Ieder bedrijf is anders, iedere ondernemer is anders, iedere organisatie… Nou ja, duidelijk. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’.

Iedere klant krijgt bij Municatie.com een eigen werkwijze.

De basis:


1. Orienteren.
Ik begin met te verkennen wat de bijzonderheden van je onderneming zijn. Dat doe ik eerst even alleen en ik ga eerst met mijn eigen ogen proberen te ontdekken wat er nou zo speciaal is aan jouw bedrijf en je product(en). (Lees: ik onderzoek wat ik zou kunnen gebruiken om je bedrijf interessant te maken).


2. Inventariseren.
Ik breng in kaart wat jouw wensen zijn. Daar kom jij meteen om de hoek met je bedrijfsdoelen, dromen, targets… Wat je maar wilt. Hoe kwam je bij Municatie.com terecht, wat hoop je er uit te halen, realiseer je je waar je aan begint en/of heb je realistische wensen, dromen en doelen? Dit is het punt waarop ik misschien ook wel een kritisch gesprek met je voer. Ik vind het belangrijk om gewoon helder te communiceren, ik ga je geen zoete broodjes bakken;


3. Analyseren.
Door middel van statistieken doe ik een nuchtere reality check of je wensen haalbaar en logisch zijn. Dus als je al eens iets hebt uitgespookt qua marketing of communicatie, wil ik de cijfers daarvan zien. Misschien trekt je website al bezoek, misschien heb jij zelf ook nog wat andere getallen (verkoopcijfers, anekdotes uit het verleden) die mij kunnen helpen met het totaalplaatje. Op basis van deze optelsom kan ik je zeggen wat jij wel en niet moet verwachten als het aankomt op je nieuwe avontuur;


4. Adviseren.
Als je punt 2 en 3 bekijkt, is het logisch: ik breng tegelijkertijd in kaart wat volgens míj je wensen zouden-moeten-zijn. Met andere woorden: je krijgt mijn kopje thee, mijn visie, mijn idee van hoe ík jouw bedrijf in de markt zou zetten. Dat doe ik natuurlijk onderbouwd, zoals je hierboven al kon lezen, en ik gooi daar natuurlijk ook 20 jaar ervaring bij en kleur het totale plaatje voor je in;


5. Leren.
Ik werk graag sámen, dus gedurende alle stappen koppel ik voortdurend aan je terug waar ik mee bezig ben, en waarom. Het kan geen kwaad als jij ook nog iets opsteekt van wat ik allemaal doe. (Tenzij je dat écht niet wilt natuurlijk, dan hou ik m’n mond wel tot ik klaar ben). Maar in principe neem ik je mee in alles dat ik doe;


6. Registreren.
Uiteindelijk komen we tot een basisplan voor jouw positionering. In dat plan staat op wie we ons gaan richten, met welk materiaal, met welke frequentie enzovoort. Alle basisfeiten op een rij, zodat we later ook goed kunnen vergelijken of er stappen gezet zijn. Op die basis ga ik, of gaan wij samen, aan de slag om je marketing en/of communicatie op orde te brengen.


7. Communiceren.
We weten wat we gaan maken! En we gaan aan de slag. De eerste paar weken of maanden zal het echt nog even zoeken worden; naar de beste frequentie, wat er precies geplaatst moet worden en of je publiek (fans) er goed op reageren. Je gaat zelf dingen leren en conclusies trekken, en dat is gaaf. Je krijgt zelf een beter idee van waar we mee bezig zijn. En doordat we een plan hebben, is het makkelijk bijsturen. En daar zit ik dan dus bovenop, terwijl jij je richt op het runnen van je bedrijf.


Door deze aanpak krijgt het ene bedrijf wekelijks één berichtje op Facebook, en het andere drie per dag verdeeld over drie platformen – het is maar net wat je verkoopt, hoe je publiek daarvoor open staat en natuurlijk waar jij jezelf goed bij voelt.

Ik streef naar een optimale online presentatie van je bedrijf. Het uitgangspunt blijft: nuchterheid & ontzorgen. Ik ga je geen poeha op de mouw spelden, ik zal je zo min mogelijk lastigvallen met jargon: jij wilt gewoon je harde werk mooi en representatief online krijgen, en ik help je daarmee.

Op de basis:


A. Aanpak.
Als we eenmaal die basis hebben, begint het échte werk. Een goede aanpak (strategie) is er namelijk zelden eentje van de korte adem. Het is vaak net als het echte leven: goede vrienden maak je niet binnen een paar dagen. Je kunt wel hard schreeuwen, en dan horen veel mensen je, en dat is soms ook echt een goed idee, maar vrienden (of goede klanten) maak je er niet mee.

De basis die we hierboven hebben uitgedacht, is de leidraad: misschien moet je wel vooral schreeuwen en maakt het helemaal niet uit of je vrienden voor het leven maakt. En misschien… heb je met je zaak die vrienden voor het leven juist nodig. Omdat die vrienden ook weer reclame voor je gaan maken, bijvoorbeeld.

Dat onderscheid – of een mix van deze elementen, gaan we verwerken in álle content die we namens je bedrijf gaan maken. En daar komt dan weer van alles bij kijken;


B. Bekkie.
Schreeuwen of fluisteren kun je op veel manieren doen. Tekst, geluid, video, foto’s. Eén of meerdere teksten, video’s, foto’s, een combinatie van kanalen (Facebook, Instagram, nieuwsbrieven, flyers in de buurt, reclame op de plaatselijke radio, een billboard?). Ieder bedrijf heeft zijn eigen ideale mix.

Wat bij álle uitingen wel altijd op de achtergrond sluimert, is je tone of voice. De manier, de toon, waarop je communiceert met je klanten. Het ene bedrijf kiest graag een hele nuchtere zakelijke toon, het andere bedrijf wil toch echt zo menselijk mogelijk overkomen. En of je nou zakelijk of menselijk over wilt komen: die aanpak komt vervolgens terug in al het materiaal dat we gaan maken namens je bedrijf. En hoe beter ik jou als ondernemer leer kennen, des te beter het mij zal lukken om de toon te kiezen waar jij gelukkig van wordt.


C. Contentplan.
Vergis je niet: je contentplan is echt iets anders dan het basisplan hierboven. Je contentplan is je lange termijn planning. Wanneer ga je wat plaatsen of verspreiden, en waarom? Ieder bedrijf wil natuurlijk regelmatig zichtbaar zijn bij de klanten, maar ieder bedrijf heeft ook zo z’n eigen momenten om extra duidelijk zichtbaar te willen zijn. (Feestdagen, jubilea, sale-periodes, plaatselijke evenementen, vakanties enzovoort.)

Dat wil je vooraf weten, zodat je extra veel tijd hebt om te werken aan extra goede content. Bovendien geeft het jou als ondernemer vooral rust, want je weet precies wanneer er iets gaat gebeuren op jouw digitale kanalen. Een manier dus om er niet meer naar om te hoeven kijken. 😉

D. Daden!
Gefeliciteerd! Je hebt nu de meest degelijke aanpak voor jouw digitale merk die je je zou kunnen wensen. Niets staat ons in de weg om te starten en er het állerbeste van te gaan maken!