Over Maurice Driessens


Geen zin om een lang verhaal te lezen? LinkedIn geeft de samenvatting… 😉


Ooit begon ik als ambitieuze journalist-in-wording in Tilburg aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ). Ik wist het zeker: ik wilde verhalen naar de mensen brengen!

Het was de tijd dat ‘het internet’ zijn intrede deed. Social media als dusdanig bestonden amper; alles was gericht op websites en nieuwsbrieven. Daar lag de basis voor mijn fascinatie voor ‘online’, want de directheid van publiceren op het internet betekende ook dat je bijzonder snel terugkoppeling kreeg van je lezers en bezoekers. Met andere woorden: je leerde heel snel of het materiaal dat je maakte, ook echt ‘werkte’. Of mensen erop zaten te wachten, of je raak schoot – of niet. Het was vrij eenvoudig: je zag de bezoekersaantallen stijgen… of niet. In die zin is het internet soms een harde wereld, maar als je het goed gebruikt ook vooral heel erg leerzaam.


Die digitale wereld interesseerde me dusdanig dat ik vanuit de FHJ door ben gegaan naar de Universiteit van Tilburg (UvT), aan de Faculteit der Letteren werd de specialisatie Bedrijfscommunicatie & Digitale Media gegeven. De hele studie richtte zich volledig op hóe het meest resultaatgericht gecommuniceerd kan worden met digitale middelen, en dat werd dé bevestiging dat ik mijn roeping gevonden had.


De combinatie Journalistiek en Bedrijfscommunicatie leidde ertoe dat ik in de mediawereld onderdeel werd van een toen nog vrij klein groepje van puur online werkende redacteuren. En zo reisde ik uiteindelijk van de omroep NPS (nu NTR) via tv-producent Blue Circle (waar veel programma’s van RTL en bijvoorbeeld Boer Zoekt Vrouw voor omroep KRONCRV gemaakt werden) naar BNNVARA – met veel tussenstappen.

Van publieke omroep tot commerciële producent: ergens gaandeweg die jaren besloot ik dat ik niet alleen in de media en niet alleen online, maar bij álle verschillende mediatypes de online tak wilde gaan leren kennen.


De NTR was publieke televisie en radio. Blue Circle was commerciële TV. Commerciële radio bediende ik online bij BNR Nieuwsradio. De printwereld had ik al deels onder de knie uit mijn studietijd (o.a. Dagblad de Limburger, jongerenblad Expreszo en de Tilburgse lokale krant StadsNieuws), en online ging ik verder bij Televizier.nl (het blad horende bij de tv-prijs De Gouden Televizier-Ring). Als je ooit wel eens gehoord hebt van die tv-prijs: het stemmen gebeurt op de website die ik onderhield en (mee) opzette.

Anyway, ik hing een poosje rond bij BNN, werkte een paar jaar bij een internetbedrijf dat gespecialiseerd was in communitywebsites (fora, profielen e.d.) en vermaakte me in de tussentijd met een hobbyradioprogramma op de Amsterdamse lokale zender StadsFM. Toen kwam de VARA in zicht. In aanloop naar de fusie met collega-omroep BNN zocht men een online coördinator & eindredacteur en ik werd aangenomen.


Alle kennis die ik in de jaren ervoor verworven had, kon ik op BNNVARA helemaal botvieren. De grootste omroep van het publieke bestel had talloze radio- en tv-programma’s (regelmatig meer dan 250 producties op jaarbasis, of 5000 uur tv en 3000 uur radio), gericht op alle leeftijden, over honderden onderwerpen. En: BNNVARA had de ambitie om volledig crossmediaal te gaan werken en daar bovenop een drive die bijna commercieel leek in het streven naar perfectie en vernieuwing.


In acht jaar tijd (per 2020) bij BNNVARA ontwikkelde ik met mijn team voor meer dan 700 titels online plannen. Van kookprogramma tot kinder-tv tot talkshow tot natuurprogramma tot seksprogramma tot drugs tot auto’s tot… teveel om op te noemen. En (bijna) allemaal hadden ze een online aanwezigheid: op websites, met nieuwsbrieven, Facebook, Twitter, Instagram, waar het relevante publiek dan ook maar zat.

In de loop der jaren zijn vele duizenden stukken content voor Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Pinterest en andere platformen over mijn digitale bureau gekomen. Om over alle artikelen op websites maar te zwijgen. Regelmatig werkten meer dan 40 online redacteuren aan al het materiaal, we bereikten samen meer dan 16.000.000 Nederlanders. Kort gezegd: een unieke leerzame plek.


Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Als zoon van een ondernemer vraagt ook een vaste baan soms om andere uitdagingen. Die uitdagingen vond ik bij tal van alledaagse vraagstukken bij allerlei ondernemers en organisaties in mijn omgeving. Mensen die goed zijn in hun werk, en die dolgraag meer ‘online’ willen ondernemen… En niet weten waar ze moeten beginnen. Ik merkte dat mijn kennis dankbaar werd afgenomen, dat ik grote en kleine ondernemers flinke zetjes kon geven waar zij vervolgens heel blij van werden. Municatie.com was geboren!